Politika

01.05.2022

V dnešnej dobe má politika zvláštne postavenie a postupne sa z nej vytratili ideály, ktoré kedysi dávno oslovovali ľudí a tí boli ochotní sa za ne postaviť aj na bojové bariéry.

Ako to vypadá dnes? Máme množstvo strán a hnutí. Každá z nich má svoj program, ale ten je len na papieri. V praxi je to však o ničom.

Cieľ je jednoznačný. Dostať sa k moci a vládnuť. Áno, vládnuť. Tak si to aspoň predstavujú novodobí politici. A je pri tom jedno z ktorej strany, alebo hnutia pochádzajú. Stranu a aj názor je kedykoľvek možné zmeniť. Len hlúpy predsa nemení názory.

Popritom zabúdajú, že volebné hlasy im odovzdali občania v slobodných voľbách. Svojim hlasom im vyslovili dôveru, aby spravovali krajinu a veci verejné. Politici by nám nemali vládnuť, ako si nahovárajú. Majú dôveru voličov a mali by spravovať svoje rezorty v prospech občanov. Správajú sa však ako panovníci, ktorí už nepočúvajú svojich voličov. Ich hlasy budú potrebovať až v nasledujúcich voľbách a vtedy im zas budú sľubovať hory doly.

Od roku 1989 sme mali na Slovensku niekoľkých výrazných politikov, ako Vladimír Mečiar, Mikuláš Dzurinda a Róbert Fico.

Rétorika politikov je v podstate podobná. Ich snahou je osloviť, čo najväčšie publikum, ktoré im bude veriť a tlieskať. Z toho dôvodu svojim priaznivcom hovoria len to, čo chcú počuť a potom to znie tak, ako by hovorili priamo z duše svojich priaznivcov. Tí im fandia a nevšímajú si ich túžbu po moci a peniazoch. Potom od politikov bez rozdielu politickej príslušnosti len počúvame: "Ja a moja vláda".

Politici manipulujú verejnou mienkou a je jedno z ktorého politického tábora pochádzajú. Nezáleží im na tom, aké politické názory presadzujú. Ide len o moc a peniaze. I keď parlamentná demokracia je to najlepšie čo poznáme aj tak má svoje slabiny. A to v ambicióznych jedincoch, ktorí za svojim cieľom kráčajú aj cez mŕtvoly.

Fenoménom dnešnej doby sú sociálne siete. Propaganda je v nich neúprosná a nepozná žiadne zľutovanie nad protivníkom. V diskusiách je však cítiť nenávisť a manipulovanie s realitou. V žiadnom prípade sa nedá hovoriť, že je tu zmysluplná diskusia.

V zmysle Ústavy SR má každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

To je super. Mali by sme však rozlišovať zámerné rozširovanie nepravdivých informácií a nabádaniu k nenávisti a nezamieňať si to so slobodou prejavu.

Politici taktiež využívajú sociálne siete na komunikáciu a šíria svoju pravdu. Tá je však často diskutabilná. Im to neprekáža. Je to ich pravda a ich priaznivci na sociálnych sieťach šíria ich názory. Bez ohľadu na to, či sú pravdivé, alebo falošné.

Politickí lídri majú v sebe schopnosti a môžu ľudí buď spájať, alebo ich navzájom burcovať k nenávisti. Záleží len na nich, čo si vyberú a história aj súčasná situácia nám zobrazujú pravú tvár politiky.

Ernest Klotton

jQuery Tlačítko na začiatok by William from Wpromotions.eu
Vytvorte si webové stránky zdarma!